ABF: Bir ayrımcılık katliamı olarak 14. yılında Solinge

HABERLER

ABF: Bir ayrımcılık katliamı olarak 14. yılında Solinge

ABF olarak 14. yılında da Solingen katliamını unutmadık. Bu katliamın ardından, katliamla yüzleşme kültürünün örneği yaşandı. Kundaklanan ev, bir anıt eve dönüştürüldü. Bahçesine 5 ağaç dikildi ve küçük bir anıt yaptırıldı.

Farklı olanı inkar ve imha etme üzerine kurulu ırkçılık, küresel ve ideolojik bir hastalık olarak toplumsal hayatı ve bir arada yaşama kültürünü yok ediyor. Farklı kimliklerin bir arada eşit koşullarda yaşamasına imkan ve tahammül göstermeyen ırkçı saldırılardan birisi, 29 Mayıs 1993 tarihinde Almanyanın Solingen şehrinde yaşandı. Göçmen bir Türk ailesinin yaşadığı ev dazlaklarca kundaklandı ve kundaklama sonucu Gülsüm İnce, Hatice Genç, Gülistan Öztürk, Hülya Genç ve Saime Gençin yaşamları elinden alındı. Gericilik ve ırkçı ideolojilerin siyasi iktidarlarca kullanılmaya başlaması, her yerde olduğu gibi Almanyadaki ırkçıları harekete geçirdi.



ABF olarak 14. yılında da Solingen katliamını unutmadık. Bu katliamın ardından, katliamla yüzleşme kültürünün örneği yaşandı. Kundaklanan ev, bir anıt eve dönüştürüldü. Bahçesine 5 ağaç dikildi ve küçük bir anıt yaptırıldı. Oradan geçen herkes bu vahşi katliamla yüzleşti. Her yıl bu anıt evin önünde gerçekleşen bir araya gelişlerle katliamda yitirilenler anıldı.



Bu anmalar en üst düzeyde resmi katılımlara tanıklık ediyor. Almanyanın Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Bakanları, Milletvekilleri, Yerel Yöneticileri, İnanç gruplarının temsilcileri ve halk bu katliamla yüzleşerek lanetlemeyi ve yeni katliamları önlemeyi hedefliyor.



Türkiyede en üst düzeydeki siyasi temsiliyet ise bundan çok uzak bir yaklaşım sergiliyor. 2 temmuz 1993 yılında Sivas Madımak otelindeki vahşi katliamı kınayamadılar. Madımak otelinin önüne gelip bir karanfil bırakıp, bu vahşetle yüzleşmediler. 35 aydın insanın vahşice yakıldığı bu otelin, bir kebap salonuna dönüştürülmesine engel olamadılar.



Sözde eşitliği bırakıp, Alevilere özde eşitlik gösteremediler.



Katliamların her türlüsünü lanetliyoruz.

Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.



ALEVİ BEKTAŞİ FEDARASYONU

Turan Eser, ABF Genel Sekreteri