Aleviler Sorunlarını İnkar Edene Oy Vermez

Aleviler Sorunlarını İnkar Edene Oy Vermez

Alevi Bektaşi Federasyonu, Cem Vakfı Başkanı Doğanın Alevilere CHP, MHP, GP ve HYPye oy vermelerini salık vermesine karşı çıktı: O adreste Alevilerin sorunlarını inkar edenler oturuyor. MHPyi adres göstermek katliamları affetmek anlamına gelir dedi.

BİA (Ankara) - Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğanın Alevilere seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Genç Parti (GP) veya Halkın Yükselişi Partisine (HYP) oy vermelerini salık veren sözlerine tepki gösterdi.

Sayın Doğannın gösterdiği siyasi adreste, Alevi-Bektaşi topluma yönelik asimilasyon, zorunlu din dersleri, diyanet, Alevi köylerine zorla cami yaptıran ya da bunlara itiraz etmeyenler oturuyor. O mahallede Alevi-Bektaşi toplumu ikamet etmez.

Doğan, önceki gün (16 Temmuz) yaptığı konuşmasında, Laik cumhuriyetin temellerini tartışmaya açmamayı bir ölçüt olarak göstermiş ve oy vermek üzere bu dört partiyi önermişti.

Eser: Doğan bu tercihinde yalnız kalacak

ABF Genel Sekreteri Turan Eser de dün (17 Temmuz) yaptığı açıklamada, Doğanın sözünü ettiği partileri Alevilerin yaşadıkları sorunlar karşısında çözüm üretmeyen, inkar eden, taleplerine kulak tıkayan, antidemokratik seçim kanunlarına itiraz etmeyen ve yüzde 10 baraj sistemini savunanlar olarak niteledi.

MHPyi adres göstermek katliamları affetmek demek

Eser Maraş, Tokat ve Çorum katliamlarının baş sorumlusu olarak nitelediği MHPyi adres göstermenin bu katliamları affetmek anlamına geleceğini de belirtti.

Sayın Doğanın iddia ettiği gibi MHP ile Aleviler arasında barışçı bir gelişme yaşanmıyor. Asıl yakınlaşma ve barışma İzzettin Doğanla MHP arasında.

Alevi-Bektaşi toplumu açısından barışmanın kuralları bellidir. Irkçı ve ayrımcı zihniyetin temsilcisi olan MHP, Alevilere yönelik insanlık dışı ve vahşi katliam tarihlerindeki rolleri ile yüzleşmeli. Barışın yolu Madımak, Çorum, Maraş katliamları ile yüzleşmekten ve kamuoyuna dönüp bunların hesabını vermekten geçer.

Alevileri görmezden gelene oy yok

ABF ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) daha önce seçim taleplerini açıklamış: Yoksulluk, yolsuzluk, düşünce özgürlüğü, farklı kimliklerin kendini özgürce ifade etme hakkı, işsizlik, sağlık, eğitim, çevre, küresel ısınmanın doğuracağı tehlikeli etkiler gibi bir dizi ciddi sorunları ile yüzleşmek istemeyen siyasi partiler Alevilerden oy alamayacak diyerek sol siyasi partileri ve sol bağımsız adayları tercih edeceklerini duyurmuşlardı. (TK)

YAZAR: BIANET